achitat post-mortem


 


    Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


Marcel Tundrea, cunoscut ca victima a unei erori judiciare grave, dupa ce un procuror din Gorj a constatat, dupa 12 ani de detentie, ca nu el este autorul omorului si violului petrecut în 1992 în localitatea gorjeana Pojogeni asupra unei fetite de 13 ani, a asteptat o viata aceasta sentinta. Din pacate, atunci când a venit a fost prea târziu.

Tundrea a decedat în ianuarie 2007 din cauza unor afectiuni provenite din perioada detentiei. Înainte de vacanta judecatoreasca din acest an, magistratii Curtii de Apel din Brasov au pronuntat sentinta prin care l-au declarat pe gorjean nevinovat si în cazul omorului. Procurorii n-au fost de acord cu acest verdict si au înaintat recurs care se judeca în prezent la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Aici se va decide definitiv daca Tundrea a fost sau nu vinovat de omor.

MOARE IMEDIAT DUPÅ ACHITAREA PENTRU VIOL
Înainte cu un an de a deceda, Marcel Tundrea obtinuse sentinta definitiva si irevocabila cu privire la faptul ca nu el este autorul violului asupra fetitei de 13 ani, Mioara Gherasie. Achitat pentru viol, cei mai multi juristi au declarat înca de atunci ca, odata ce a disparut mobilul crimei, respectiv violul, autorul va scapa si de acuzatia de omor. Au trecut alti doi ani pentru a ob­tine o astfel de sentinta.

Între timp, însa, Marcel Tundrea a mu­rit în Spitalul Judetean din Târgu-Jiu. Din declaratiile sale aceasta era sentinta pe care o astepta pentru a cere apoi despagubiri fata de nedreptatile facute asupra sa. Cea care va beneficia de acestea este fiica lui Marcel. Dupa ce sentinta de nevinovatie va ramâne definitiva la Înalta Curte de Casatie si Justitie, anchetatorii au o problema: un infractor neprins si nepedepsit care în urma cu 17 ani a violat si a omorât cu bestialitate.

Cu siguranta pentru aceasta gafa nu va raspunde nimeni, la fel cum nici pentru pedepsirea cu 25 de ani de închisoare a unui nevinovat, cât a primit Tundrea, nimeni nu a fost tras la raspundere.

Gorjeanul a fost condamnat pentru omor deosebit de grav. Dupa ce a stat 12 ani dupa gratii, Tundrea a cerut efectuarea testului ADN pentru a-si arata nevinovatia. Rezultatul testului, aprobat de prim-procurorul din Gorj de atunci, Emil Mota, l-a scos din puscarie în 2004. Dupa ce si-a recapatat libertatea Tun­drea a cerut revizuirea cauzei de omor si viol, înainte cu un an de a muri, instanta din Brasov decizând ca nu el este autorul violului. Marcel Tundrea a fost eliberat în urma unui raport de ex­per­tiza prin care se stabilea ca profilul ADN recoltat în timpul ur­maririi penale din vaginul victimei nu îi apartine.

Procurorii au venit imediat cu varianta ca probele ar fi fost contaminate. Pentru a vedea veridicitatea probelor, instanta din Brasov a ce­rut exhumarea cadavrului presupusei victime a lui Tundrea. Astfel, s-au recoltat probe din cadavru pentru a vedea daca profi­lul ADN de pe tamponul expertizat apartine Mioarei Gherasie, stabilindu-se astfel daca acesta a fost înlocuit cu altul. În final, proba a fost de necontestat, iar într-o proportie de 99,9% specialistii Institutului Mina Minovici au decis ca nu Tundrea a violat-o pe minora.

Anchetatorii au declarat ca Tundrea a scapat doar de acuzatia de viol, nu si de omor. Gorjeanul a continuat procesul si în luna iulie a acestui an, Curtea de Apel Brasov pronunta sentinta de achitare a lui Tundrea si pentru omor.

INFRACTOR ÎN LIBERTATE!
În aceste conditii, lucrurile se complica, întrucât adevaratul infractor nu a fost pedepsit niciodata. El s-a aflat în libertate si probabil a mai comis si alte infractiuni. Specialistii în Drept Pe­nal sustin ca înca nu e târziu ca cineva sa redeschida ancheta. Însa, este clar ca acest lu­cru nu se doreste. Daca pentru omor înca nu exista o hotarâre definitiva de achitare, în cazul violului, anchetatorii ar fi trebuit sa înceapa cercetarea din 2007. Ceea ce nu s-a în­tâm­plat. Termenul special de prescriere al faptei este de 22 de ani.

De la începerea urmaririi penale îm­po­tri­va lui Tun­drea si pâna în prezent au trecut 17 ani. Asadar, pro­cu­rorii s-ar în­ca­dra în termen, daca ar dori sa prinda si ade­va­ra­tul infractor. De cea­lal­ta parte, procurorul care s-a ocupat de an­che­tarea abuziva a lui Tundrea, Ion Diaconescu, a iesit la pensie si se bucura de un venit de 7.000 de lei lunar. N-a fost sanctionat nicioda­ta pentru faptul ca a anchetat cu pumnul aceas­ta cauza. Imediat ce a iesit din puscarie, Tundrea a povestit cum politistii si pro­cu­ro­rul Diaconescu îl interogau scotându-i dintii si rupându-i coas­­tele.
El n-a recunoscut niciodata faptele.

accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi