Peter Pan

 


 


    Am mai spus si repet sunt articole care imi sunt utile si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


Gena Peter Pan alunga batranetea

miercuri, 17 februarie 2010

Am vazut adesea in jurul nostru oameni intre doua varste cu chipuri imbatranite si brazdate de riduri, facandu-i sa para mult mai batrani decat erau in realitate; pe de alta parte nu de putine ori am exclamat, despre o anumita persoana „Parca nu imbatraneste deloc!” O asemenea abordare nu este doar o parere subiectiva, caci, dupa cum dovedeste o descoperire a savantilor britanici, aspectul fizic este determinat de anumite elemente genetice care par sa tina in loc procesul de imbatranire.

Cercetarile efectuate de specialistii de la Universitatea Leicester si de la King’s College din Londra ar putea explica de ce oameni ca Paul McCartney, Uri Geller  sau Cliff Richard au acelasi aspect copilaresc din tinerete, in vreme ce Mick Jagger, desi mai tanar decat ei, pare deja mumificat... Savantii britanici au studiat modelele genetice ale peste 12.000 persoane, pentru a identifica elementele care afecteaza rata de imbatranire a organismelor acestora. Ei au reusit sa detecteze gena responsabila de accelerarea procesului de imbatranire, dupa cum releva un articol publicat in revista „Nature”.

Genetica, mai puternica decat viciile

 Pana la 7% din populatie are doua copii ale acestei gene, ceea ce inseamna ca ei arata cu pana la opt ani mai varstnici decat oamenii de aceeasi etate. Alti 38% au o singura copie, parand mai batrani cu 3-4 ani. In fine, 55% dintre subiecti nu aveau deloc gena respectiva in schimb aveau doua copii ale altei gene, numite colocvial „Peter Pan”, si care ii facea sa arate tineri pentru mai mult timp. Cheia studiului a fost masurarea lungimii telomerilor – ceasornice biologice miniaturale situate la extremitatile cromozomilor. Cu timpul, telomerii devin mai scurti, pana cand, in cele din urma, celulele din componenta lor mor. S-a pus in evidenta ca oamenii care dispun de gena „Peter Pan” au telomerii mai lungi, ceea ce inseamna ca ceasurile lor biologice „ticaie” mai lent.

Studii anterioare legasera telomerii lungi de o stare mai buna a sanatatii iar pe cei scurti de aparitia unor boli precum cancerele sau maladiile cardiace. In opinia unuia dintre conducatorii studiului, prof. Nilesh Samini, de la Universitatea Leicester, aceasta legatura genetica ar putea explica de ce unii fumatori sau bautori inraiti au o sanatate de fier chiar si la varste inaintate, in vreme ce oameni cu un stil de viata sanatos decedeaza aparent in plina putere. „Se pare ca unii oameni sunt programati genetic sa imbatraneasca mai rapid, indiferent ce ar face”, sugereaza Samini.

Descoperirea paveaza insa calea pentru realizarea de teste genetice ce vor permite medicilor sa-i identifice pe cei cu risc ridicat de a face boli legate de imbatranirea precoce. De asemenea, pune pe tapet posibilitatea fabricarii unor medicamente capabile sa lungeasca telomerii si astfel sa tina batranetea la distanta. Totusi, savantii se tem ca o asemenea procedura ar putea duce la declansarea de cancere si de aceea ei vor folosi nu pentru mentinerea intregului corp tanar, ci doar pentru pastrarea in buna stare a anumitor organe – inima, creierul, plamanii. „Poate ca in viitor una dintre modalitatile pe care le vom aborda pentru reducerea riscului bolilor cardiace va fi folosirea de medicamente destinate sa stopeze imbatranirea arterelor”, precizeaza expertul britanic.

GABRIEL TUDOR


        pot fi contactat prin E-mail            © 2009 ASCII-Lob            Home Popescu-Colibasi