|
Ma intereseaza problema din cauza ca cine se uita
'superficial" la felul cum gindesc foarte usor ma poate incadra in acest "sablon". Daca insa are rabdarea sa refaca rationamentul meu o sa ajunga posibil la concluzia ca de fapt eu nu gresesc chiar daca ce sustin contrazice parerea majoritatii. Mai comod este insa sa fiu eu taxat astfel decit sa consideri si sa accepti ca majoritatea "sanatoasa" gindeste pe linga judecata.
Sursa acestui articol este aici
Etimologic, termenul “paranoia” deriva din limba greaca si inseamna "para" = alaturi , "noia" = judecata.
Paranoia se dezvolta pe terenul unei predispozitii constitutionale in care egocentrismul si inadaptabilitatea sunt trasaturi innascute servind ca premise si explicatie pentru intreaga structura deliranta.
Bolnavii au urmatoarele trasaturi: inadaptabilitate, hipertrofia eu-lui, eroare de rationament si suspiciozitate.
Cum se manifesta ?
In cele mai multe cazuri este vorba de persoane cu un comportament apparent normal, bine orientate si capabile sa-si realizeze scopurile propuse.
Structura morbida pare sa apara tocmai pe linia obiectivelor si scopurilor personale. Aceste scopuri nu sunt insa in concordanta cu posibilitatile reale ale subiectilor, cu situatia lor sociala sau cu raporturile lor cu cei din jur.
Structura personalitatii lor este caracterizata prin rigiditate, orgoliu, neincredere, egocentrism. Pe acest fond, orice traire emotionala sau dorinta nerealizata focalizeaza nejustificat intreaga lor activitate in scopul satisfacerii acestor dorinte. Orice piedica este interpretata ca o nedreptate, ca ostilitate.
Unii ajung sa creada ca au de indeplinit misiuni importante, altii ca sunt iubiti de persoane distinse sau ca sunt inselati.
Pacientii devin impenetrabili, nu receptioneaza si nu retin din realitate decat acele evenimente care se potrivesc cu interpretarile lor. Astfel se creeaza sistemul delirant, caracterizat prin premise false si impenetrabilitatea la critica. Cele mai fecvente premise false sunt furnizate de interpretari si intuitii deliranteale prezentului sau ale trecutului sub forma iluziilor de memorie.
Raspunsul bolnavilor la atitudinea potrivnica pe care o iau cei din jur fata de comportamanetul lor patologic determina inadaptarea lor progresiva si recurgerea la actiuni antisociale.
Bolnavii nu pot intelege neconcordanta ideilor lor cu ale celorlalti si ajung sa se considere persecutati, urmariti, inselati.
Sursa acestui articol este aici
Afectiunea este la limita dintre boala psihica si comportamentul normal, fiind destul de greu de diferentiat de un anumit tip de “normalitate”. In majoritatea cazurilor, comportamentul este aparent normal, pacientul este ancorat in realitate, si capabil sa se descurce in societate, sa isi realizeze scopurile propuse.
Care sunt factorii care pot genera aparitia acestei probleme psihice?
Cauza bolii nu este cunoscuta, dar se crede ca exista trei grupe de factori implicati:
- Trasaturile de personalitate anterioare aparitiei bolii
- Factorii structurali (cerebrali sau extracerebrali), care sunt determinati genetici si influentati de factorii de mediu social si familial
- Factorii psihogeni, situationali si biografici, care in final determina tema delirului, fiind considerati cei mai importanti
Personalitatea paranoica are urmatoarele caracteristici:
- .rigiditate comportamentala
- .egocentrism (el este centrul universului in care traieste)
- .lipsa de empatie (incapacitatea de a-i intelege pe cei din jur)
- .impenetrabilitate la critica (orice critica este un atac la persoana sa)
- .este hiper-orgolioasa
- .este megalomana (se “da mare”)
- .se supraapreciaza (isi aroga calitati inexistente, sau isi supraevalueaza calitatile existente)
- .are erori importante in judecarea faptelor celor din jur (pe care le subapreciaza) sau ale sale (pe care le supraapreciaza)
- .este neincrezator total in cei din jur (familie, mediu de munca, prieteni) pe care ii suspicioneaza ca l-ar minti sau insela
Temele delirante cele mai frecvent intalnite la paranoici sunt:
- .Delir de tip persecutat/persecutor (paranoicul putant evolua din postura de persecutat – imaginar- in cea de persecutor -real)
- .Delir de gelozie (partenerul il insala)
- .Delir erotoman / pasional ( o anumita persoana este clar indragostita de el)
- .Delir de interpretare (interpretarea eronata a faptelor)
- .Delir de marire / grandoare (se crede organizator, conducator, inventator, reformator social politic sau religios, are convingerea ca poseda un mare talent in domeniul sau de activitate, ca are relatii speciale cu persoane sus-puse, la randul sau fiind o persoana marcanta, geniala, descoperitor de solutii in toate problemele)
- .Delirul de revendicare
- .Delir somatic / ipohondru (crede ca are un defect fizic sau o boala remarcata de cei din jur)
- .Delir nespecific -delir fara o tema constanta
accesind acest link ajungeti in pagina home a blog-ului
|
|