Oamenii pot fi foarte usor influentati pentru a ramāne indiferenti


 

    Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


Prezentarea repetata a unor informatii contradictorii produce indiferenta. Acest mecanism este frecvent utilizat în politica, dar si mass-media.

Daca lansezi o informatie, apoi contrariul ei si ulterior se continua în acealasi mod, persoanele nu mai stiu ce sa creada si singurul mod de a se proteja în fata acestei incertitudini va fi sa renunte sa mai aiba vreo opinie.

Neajutorarea învatata este o teorie care a aparut în psihologie pe la începutul anilor '70. Seligman a realizat mai multe experimente pe câini, acestia fiind învatati sa primeasca mâncare de fiecare data când accesau un dispozitiv sau socuri electrice când apasau pe un alt dispozitiv.

Ulterior, Seligman a corelat aleatoriu mâncarea si socurile electrice în functie de dispozitivul accesat. Desi apasau dispozitivul corect primeau socuri si nu mâncare si invers, apoi regula initiala a fost din nou respectata, însa prea târziu pentru ca animalele devenisera sovaitoare între timp, nemaistiind care dispozitiv trebuie apasat pentru a primi mâncare.

Stimulii contradictorii i-au dezorientat complet si dupa un timp s-au retras total într-un colt, devenind apatici.

Unii au început sa aiba probleme digestive, iar atunci când mâncarea era chiar în fata lor, nemaifiind necesar niciun efort ca s-o obtina, câinii nici nu s-au mai apropiat de ea.

 Seligman  a dezvoltat teoria īn continuare, sustinind ca "Neajutorarea învatata" este o conditie psihologica īn care o fiinta umana sau un animal a īnvatat sa actioneze sau sa se comporte neputincios īntr-o situatie speciala - de obicei, dupa care se confrunta cu incapacitatea de a evita o situatie adversa - chiar si atunci cānd ea de fapt ar putea sa schimbe circumstantele neplacute sau chiar daunatoare .


accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

free counters

    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi