"copy/paste" Dr. Mihaela Bilic ce se intampla in corp daca nu mancam atunci cand ne e foame

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa:.antena3 


Medicul nutritionist Mihaela Bilic a explicat cum functioneaza corpul uman. "Foamea este o senzatie normala si naturala care asigura supravietuirea; este neplacuta si nu putem uita de ea", spune Mihaela Bilic.

Pentru ca am auzit de nenumarate ori ca nu e bine sa sari peste mese. Ni s-a spus ca un organism care a fost infometat va asimila mai multe calorii si se va ingrasa mai repede. Apoi mai exista teama ca ne scade glicemia daca nu mancam.

Care e realitatea? Chiar e periculos sa stai nemancat o zi intreaga? Suntem obligati sa avem 3 mese plus 2 gustari chiar daca nu ne e foame? Adevarul este ca nutritionistii sunt de vina pentru aparitia unui fenomen fara precedent: mancatul preventiv. Ce inseamna asta? Ca mancam inainte sa ne fie foame, de frica sa nu ne fie foame!

Haideti sa stabilim 2 ecuatii de baza ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatra, cand nu existau nutritionisti.

Foamea este o senzatie normala si naturala care asigura supravietuirea; este neplacuta si nu putem uita de ea, tocmai ca scopul e sa ne determine sa mancam; chiar daca pentru moment o ignoram, foamea revine in cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei.

Nu conteaza daca mananci sau nu dimineata, dupa 3 ore iti este iarasi foame. Nu putem scapa de foame, asa ca trebuie sa invatam sa o toleram, sa traim cu ea. Si sa o satisfacem doar cand este intensa: pe o scara de la 0 la 10, mancati doar daca va este foame de nota 6-7.

Corpul nostru functioneaza exclusiv cu glucoza, iar nivelul glicemiei este o constanta a organismului, mentinuta de hormoni si de ficat. Glicemia creste dupa masa, mai ales daca am mancat fainoase sau zahar, insa nivelul ei revine rapid la normal.

Ce se intampla daca nu mancam? In absenta aportului alimentar, ficatul pune la bataie rezervele de glucoza ca sa mentina glicemia. Avem 600g glucoza depozitata in ficat si in muschi, care asigura rapid energia necesara organismului. Daca ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grasime din corp, pe care ficatul le transforma tot in glucoza.

Am fost proiectati in timpuri in care mancarea nu era garantata. Stim sa facem fata la foame si singurul lucru care se intampla atunci cand NU mancam, este ca se topesc rezervele de grasime. Ori tocmai asta ne dorim cand vine vorba de slabit!

Concluzia: cu cat mancam mai rar si mai putin, cu atat ficatul este obligat sa apeleze la rezerve. Logica e simpla, daca voi aduceti “combustibil” din exterior, grasimea va ramane neatinsa.

  La o foame de nota 3-4, nu va cheltuiti bugetul de calorii pe alimente de proasta calitate sau pe rontaieli ultraprocesate, mai bine asteptati cateva ore. Senzatia de foame se educa asemenea unui muschi, prin exercitiu veti putea rezista fara gustari intre mese.  

In realitate doar copiii in crestere au nevoie de 3 mese plus 2 gustari. Noi, ca adulti, trebuie sa fim intarcati…altfel riscam sa crestem in latime, nu in inaltime!", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.


                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"