Marturia lui Tundrea


 


    Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


Marturia lui Tundrea, depusa īntr-un alt dosar Marturia lui Tundrea, depusa īntr-un alt dosar
Marcel Tundrea a fost eliberat dupa ce a stat 12 ani īn īnchisoare pe nedrept. El a dat statul romān īn judecata, dar nu a mai apucat sa mearga mai departe cu procesul, murind acum trei ani
Marcel Tundrea a fost eliberat dupa ce a stat 12 ani īn īnchisoare pe nedrept. El a dat statul romān īn judecata, dar nu a mai apucat sa mearga mai departe cu procesul, murind acum trei ani
Marcel Tundrea, gorjeanul condamnat pe nedrept la 25 de ani de īnchisoare pentru un viol si omor, din care a efectuat 12 ani de puscarie, a transmis din spatele gratiilor mai multe memorii īn care īsi arata nevinovatia. Toate au fost īnregistrate ca plāngeri, iar anchetatorii aveau grija sa-i dea raspuns la fiecare sesizare facuta. Doar īn cele īn care Marcel Tundrea indica numele adevaratului autor nu erau bagate īn seama.
de Gabriela Mladin
21/09/2010
O astfel de plângere a fost gasita îndosariata într-o cauza care nu avea nici o legatura cu victima, autorul sau cauza, în general. Poate doar daca procurorul Ion Diaconescu nu gândea ca si cauza în care a fost descoperit înscrisul sa-i fie pusa "în cârca" tot lui Tundrea. Se întâmpla la zece ani de la comiterea faptei si cu doi ani înainte ca Tundrea sa fie pus în libertate.

Jurnalul National a reusit sa dea de urma unei sesizari în care Marcel Tundrea indica cu exactitate autorul violului si omorului petrecut în 1992 asupra victimei de 14 ani, Mioara Gherasie, fapta pentru care el a fost condamnat pe nedrept. În memoriu se întelege clar ca anchetatorii efectuasera un test ADN lui Gheorghe Avram, cel despre care procurorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie stabilesc acum ca el este adevaratul autor al omorului si violului pentru care Tundrea a fost condamnat pe nedrept. Anchetatorii au stabilit adevaratul autor tot în urma unui test ADN facut lui Avram. Tundrea vorbeste în documentul prezentat de Jurnalul National ca un asemenea test fusese efectuat în 2002 lui Avram si înca de pe atunci se stia ca nu el este autorul. Doar ca acel test a disparut fara urma, iar memoriul în care Tundrea aminteste de acest lucru a fost ascuns într-un alt dosar.Acest memoriu a fost gasit de jurnalistii Jurnalului National în dosarul nr. 28/P/1994 în care era anchetata moartea unei batrâne din Pojogeni, care fusese initial violata si în care autor al faptelor este gasit vinovat, de procurorul Diaconescu, un ungur decedat. Cererea este datata 9 decembrie 2002, este adresata Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj, inspectorului-sef, si este scrisa chiar de Tundrea. Din ea citam: "Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a-mi da raspuns la urmatoarele: în anul 2001, m-am adresat Parchetului Judetean Gorj în scopul de a dispune sa i se faca testul si numitului Avram Gheorghe, actualmente condamnat la 15 ani pentru tâlharie si omor, fapte savârsite în sat Pojogeni, judetul Gorj, în legatura cu violul si omorul comis în iunie 1992, tot în satul Pojogeni, victima fiind Gherasie Mioara.

A fost transferat pe arestul IJP Gorj, unde i s-a facut acest test. Acest lucru a fost confirmat chiar de Avram Gheorghe. Mai mult, am avut o audienta la Parchetul Judetean, la un anume procuror, si la întrebarea ce se mai stie de acest test si despre Avram mi s-a raspuns: «Crezi ca l-am luat pe Avram pe arest degeaba». Am avut audienta la un alt procuror, de data aceasta de la Parchetul Tg-Carbunesti, unde mi s-a spus: «Am înteles ca autor este Avram Gheorghe». Mi s-a mai spus de catre o persoana demna de toata încrederea ca în urma testului facut a reiesit ca autor este Avram. Eu nu am primit nici un raspuns la sesizarea facuta si sunt convins ca se încearca musamalizarea acestui caz.

Din spusele lui Avram, de acest caz s-a ocupat subcomisarul Ragman si subcomisarul Mirulescu, ultimul fiind implicat direct în arestarea mea, pe când era sectorist în sat Pojogeni, asta fiind cauza de ce nu am fost anuntat. Consider ca nu voi fi nevoit sa ma adresez M.I. sau mai stiu eu unde pentru a afla ce se întâmpla cu acest test. Va rog mult sa-mi comunicati urgent rezultatul acestui test privind pe Avram Gheorghe si victima Gherasie Mioara. Cu speranta ca ma veti ajuta, va multumesc. Cu stima si respect", îsi încheie memoriul Marcel Tundrea.

Evident, Tundrea nu a primit nici un raspuns. Însa, aici se nasc foarte multe întrebari. A fost efectuat testul ADN în 2002 lui Gheorghe Avram, persoana despre care procurorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie stabilesc acum ca este adevaratul autor al faptelor pentru care Tundrea a fost condamnat? Unde este acest test? De ce memoriul în care se dezvaluia efectuarea testului ADN lui Avram a fost îndosariat într-o alta cauza? Am încercat sa aflam si noi daca în evidentele Politiei si Procuraturii din Gorj exista rezultatul testului despre care Tundrea vorbeste în acel memoriu. Evident, nu exista niciunde. Nici Politia, nici procurorii nu-si amintesc de asa ceva.

Faptul ca Diaconescu a îndosariat acest memoriu într-o alta cauza ar putea avea o explicatie. În 2002, atunci când se presupune ca anchetatorii au dat de urma adevaratului autor al omorului si violului produs asupra minorei Mioara Gherasie, Marcel Tundrea primise deja condamnarea definitiva si irevocabila pentru aceste fapte. Procurorul Diaconescu nu avea nici un interes sa stabileasca ca ar fi comis o eroare. Nici politistii nu aveau acest interes, având în vedere ca, asa cum spune Tundrea în memoriu, testul ar fi ajuns chiar în posesia politistilor care-l anchetasera pe el. Si cum preciza într-un interviu Marcel Tundrea, ancheta asupra sa s-a facut cu pumnul. Aparitia acestui document ar putea schimba totusi ceva în aceasta grava eroare judiciara. Este o dovada ca procurorul Diaconescu stia care este adevarul în 2002, dar a preferat sa lase în puscarie un om nevinovat si chiar sa ascunda actul. Diaconescu, fost procuror, actualmente avocat, nu a putut fi contactat pentru a explica aceasta acuzatie.


accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi