cp_Judit Polgar

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-antena3 

O femeie domina lumea sahului de mai bine de 20 de ani. Judit Polgar a învins noua campioni mondiali, inclusiv pe Garry Kasparov, Boris Spassky si Viswanathan Anand.
Chiar daca este singura femeie care a ajuns în top 100 al celor mai buni sahisti (clasament întocmit de Federatia Mondiala de Sah), Polgar nu a câstigat niciodata Campionatul de Sah Feminin. Asta pentru ca, pâna la vârsta de 14 ani, ea îsi depasise intr-o asemenea masura colegele de breasla incat a început sa participe la concursurile pentru barbati.
În sah, la concursurile organizate pentru femei pot participa numai persoanele de sex feminin, însa la concursurile organizate pentru barbati pot participa si femeile. Cea care a spart bariera sexelor în sah a fost cea mai mare dintre surorile Polgar, Susan, care a devenit prima femeie din lume care a obtinut un titlu de „mare maestru” în 1991.
Succesul familiei Polgar în sah a generat discutii aprinse despre politica sexuala în sport si despre valoarea competitiilor mixte.
Toate cele trei surori au practicat sahul

Sahul, o pasiune de familie
Pâna la vârsta de 5 ani, Judit putea sa-si bata tatal la sah. Ea si surorile ei au fost scolarizate în privat, acasa.
Judit a participat la prima competitie internationala de sah la vârsta de 9 ani, când a câstigat New York Open. „Am trait un sentiment special. Era ceva important ca o fetita de 9 ani sa bata un adult sau chiar sa îi fie permis accesul într-o astfel de competitie” explica Judit.

La 11 ani, a batut primul „mare maestru” din cariera si a devenit la rândul ei „mare maestru” la vârsta de 15 ani.

"Tatal meu considera ca tintele pe care ni le punem trebuie sa fie întotdeauna înalte. Acesta a fost si motivul principal pentru care am concurat mai mereu cu barbati”, marturiseste Judit.
Tigroaica pe tabla de sah
Presa din întreaga lume si-a concentrat atentia pe activitatea lui Judit. Era un adevarat spectacol sa vezi cum o fetita concureaza cu barbati în toata firea si mai si câstiga.
Nici unui jucator de sah nu-i place sa piarda, dar sa pierzi îi fata unei fetite poate parea si mai umilitor. „În lumea masculina a sahului profesionist, nu este o rusine sa pierzi în fata lui Judit Polgar....Domnisoara Polgar nu dezvaluie nici un indiciu ca este, de fapt, o tigroaica pe tabla de sah. Este modesta si extrem de feminina” scria New York Times în 2001.

În 2002, Polgar l-a învins pe Garry Kasparov care, anterior, o descrisese ca pe o fata „talentata, dar nu extrem de talentata” si care spusese ca „femeile, prin natura lor, nu sunt jucatoare exceptionale de sah”.
Polgar a descris partida cu Kasparov drept una dintre cele mai „remarcabile momente” din cariera ei. A câstigat în 42 de miscari.
Ulterior, Kasparov a scris în cartea "How Life Imitates Chess" ca aptitudinile lui Polgar „nu cunosc limite, o idee pe care multi barbati refuza sa o accepte pâna în momentul în care sunt batuti de o fetita de 12 ani cu coada de cal”.

În 2003, Polgar a obtinut cele mai bune rezultate din cariera ei. Un an mai târziu, a dat nastere unui baietel. În 2005, Polgar a concurat în doua competitii, în urma carora a ajuns pe cel mai ridicat loc din cariera ei în clasamentele mondiale.
Final de cariera?

Polgar recunoaste ca, dupa nasterea fiicei sale în 2006, cariera ei a intrat pe o panta descendenta. „Realitatea este ca atunci când în viata unei femei apare un copil, prioritatile ei se schimba”, explica Judit pentru CNN.

„Îmi place sa excelez în ceea ce fac si mi-e greu sa recunosc ca nu pot atinge o anumita tinta. Probabil ca încerc sa gestionez prea multe lucruri deodata: sa fiu mama, sa fiu sotie, sa fiu jucatoare de sah profesionista, sa coordonez evenimente legate de sah si sa scriu carti”.
„Am început sa joc sah, din placere, când aveam numai cinci ani. Îmi place acest joc. Si, pâna la urma, am în viata mea foarte multe lucruri care îmi fac placere”.
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               ;Home    Popescu-Colibasi          Free counters!