Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.
Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa
O teorie veche de peste 2.000 de ani dezvoltata de Aristotel, confirmata de oamenii de stiinta acum
Ideea lui Aristotel ca "nu exista geniu fara un dram de nebunie" este sustinuta în prezent de un studiu stiintific potrivit caruia unele psihoze, cum ar fi schizofrenia si tulburarile bipolare, si creativitatea ar avea cel putin partial radacini genetice comune, relateaza AFP.
Studii epidemiologice demonstrasera deja o suprareprezentare a persoanelor cu anumite tulburari psihice si a familiilor lor în profesii creative, dar fara a putea afirma ca aceasta asociere se bazeaza pe factori genetici sau de mediu.
Într-un studiu publicat luni de revista britanica Nature Neuroscience, o echipa de cercetatori islandezi a aratat ca mutatiile genetice asociate cu un risc crescut de dezvoltare a schizofreniei sau tulburarilor bipolare ar putea fi legate si de o creativitate crescuta. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de peste 86.000 de islandezi.
Aceasta asociere a fost constatata si în studii efectuate pe circa 9.000 de suedezi si pe 18.500 de olandezi.
Cercetatorii au definit persoanele creative drept
"indivizi capabili de o abordare inovatoare folosind procese mentale diferite de modurile de gândire sau de exprimare dominante"
. Cercetarea s-a limitat la membri ai asociatiilor nationale de dansatori, actori, muzicieni sau scriitori.
Autorii studiului au luat în considerare diferentele de IQ si de nivel de educatie al persoanelor studiate, dar si existenta unor rude cu schizofrenie si tulburare bipolara, pentru a evita eventualele prejudecati care ar putea afecta cercetarea.
"Studiul nostru sustine ideea unui rol direct jucat de factorii genetici asupra creativitatii"
, au conchis cercetatorii.
De asemenea, cercetatorii au studiat si cinci profesii neartistice (fermieri, pescari, lucratori calificati, muncitori necalificati si vânzatori), în cazul carora nu au descoperit nicio asociere cu creativitatea.
Interogati în legatura cu acest studiu, mai multi experti citati de Genetic Expert News Service s-au aratat totusi prudenti. Unul dintre ei, David Cultler, profesor la departamentul de genetica umana din cadul Universitatii Emory din Atlanta, a declarat ca genele implicate în schizofrenie si tulburare bipolara sunt "probabil implicate în toate tipurile de functii neurologice si cognitive, si nu doar cele legate de abilitatile artistice".
Inapoi la
Index sanatate si
|