Iancu Jianu

    Am mai spus si repet sunt articole care le consider utile si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  enciclopediaromaniei 

Am trimis un mail ca sa obtin acceptul de a copia articolul si sper ca nu o sa am probleme ca ma bazez pe   pedigri

Iancu Jianu (n.1787, Caracal - d. 14 decembrie 1842) sau Ionita Jianu a fost un boier muntean, devenit ulterior haiduc, ajuns capitan in oastea lui Tudor Vladimirescu.

Biografie

Iancu Jianu s-a nascut in anul 1787 la Caracal, fiind fiul lui Costache Jianu, boier stapin al mai multor mosii din Tara Romineasca. A avut mai multe surori si frati, numele acestora din urma fiind Mihai, Amza si Dumitrache. Iancu a invatat carte, ca si fratii sai, la Biserica Domneasca din localitatea natala.

De la tatal sau a mostenit trei mosii: Falcoi, Zvorsca si Racovita Romanatului. Fratii si surorile sale au mostenit alte mosii si bunuri ale parintilor, avind cu totii o stare materiala buna.

in anul 1810, din cauze ramase neelucidate, Iancu Jianu il ucide pe arendasul mosiei Brincoveni. Din acest moment si pina in anul 1817, Jianu va haiduci in Muntenia cu ajutorul cetei sale de haiduci. La inceput ceata sa a fost constituita din sapte oameni, apoi a crescut ca numar pina cind a ajuns sa cuprinda 30-40 haiduci.

in anul 1812 Iancu Jianu si oamenii lui sunt prinsi de catre autoritati si intemnitati la Caracal. De aici au fost dusi la Craiova, apoi la Bucuresti, pentru a fi judecati de divanul boierilor. Acest divan i-a condamnat pe haiduci la sase luni de inchisoare la ocna de la Telega. Jianu evadeaza insa din ocna si continua sa jefuiasca boierii din tara. Una dintre cele mai indraznete si bogate lovituri a dat-o in anul 1815, cind a atacat si a jefuit postalionul domnitorului, luind din acesta o mare suma de bani. Acest jaf l-a determinat pe domnitorul Caragea sa isi indrepte minia spre fratii lui Jianu, pe care i-a obligat sa plateasca pagubele facute de Iancu in timpul jafurilor, inclusiv paguba facuta prin furtul banilor din postalionul domnesc. in anii 1813-1814 Jianu a haiducit in judetul Gorj, pradind boieri, preoti si slujbasi ai domnitorului, romini si greci, fara deosebire.

in anul 1814 Jianu este din nou prins de autoritati si dus la Bucuresti, in fata lui voda, care insa il iarta dupa ce a sechestrat averea lui Iancu si dupa ce fratele acestuia, Amza, a platit o suma de bani care sa acopere pagubele facute de haiduc. I s-au restituit de catre voda si mosiile sechestrate, cu conditia ca Jianu sa plateasca pagubele facute in anii de haiducie si pentru care pagubitii deschisesera o serie de procese impotriva fostului boier. La 17 aprilie 1817 Jianu este pus din nou in lanturi pentru a fi dus la Bucuresti, unde urma sa i se acorde gratierea pentru faptele sale de haiducie. Jianu fuge insa de sub escorta si se apuca de haiducie alaturi de ceata sa, pe care nu o desfiintase niciodata, nici chiar cind s-a aflat din pe mosiile sale. Este din nou prins si dus la Bucuresti, unde este, de aceasta data, condamnat la moarte prin spinzuratoare, alaturi de haiducii prinsi impreuna cu el. Scaparea ii vine de la Sultana Galateanu, o tinara din anturajul domnitei Ralu, fiica lui  Caragea voda , care in virtutea unei cutume, se marita cu el, obtinind astfel anularea pedepsei cu moartea.

Jianu a fost casatorit cu Sultana pina la moartea lui, survenita in anul 1842, si au avut mai multi copii. Nu au mai platit pagubele produse de haiduc, pentru ca voda Caragea a fugit din tara si astfel procesele intentate Jianului s-au stins de la sine.

La izbucnirea revolutiei conduse de Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu isi lasa sotia si copii pe mosia de la Falcoi si s-a oferit sa lupte voluntar de partea revolutionarilor. Vladimirescu il numeste capitan de panduri si il trimite in solie la pasa Mehmet de la Silistra. in august 1821, revolutia fiind infrinta, Jianu este arestat de catre pasa Mehmet. Dupa ce este eliberat din inchisoarea turcilor, Jianu pleaca la Brasov, dar in scurt timp se intoarce in Oltenia. Nu s-a intors pe mosiile sale pentru ca era supravegheat de autoritati, ci s-a stabilit intr-o casa aflata intr-o mica livada a sa, in catunul Chilii. Aici va ramine din anul 1823 si pina la moartea sa.

in 1823 Jianu este din nou arestat, fiind suspectat ca ar dori sa dea o lovitura de stat, in calitate de fost om de incredere a lui Tudor Vladimirescu. De data aceasta insa Jianu era nevinovat, asa ca a fost eliberat si s-a intors la familia sa, in catunul Chilii.

A murit la 14 decembrie 1842 si a fost inmormintat la Caracal, alaturi de parintii sai.

Bibliografie

  • Magazin istoric - anul I, nr. 6, septembrie 1967.
cine doreste mai poate consulta si  .wikipedia.org pe aceasta tema
accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi