Iancu Jianu

 

    Am mai spus si repet sunt articole care le consider utile si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  enciclopediaromaniei 

Am trimis un mail ca sa obtin acceptul de a copia articolul si sper ca nu o sa am probleme ca ma bazez pe   pedigri

Iancu Jianu (n.1787, Caracal - d. 14 decembrie 1842) sau Ionita Jianu a fost un boier muntean, devenit ulterior haiduc, ajuns capitan în oastea lui Tudor Vladimirescu.

Biografie

Iancu Jianu s-a nascut în anul 1787 la Caracal, fiind fiul lui Costache Jianu, boier stapân al mai multor mosii din Tara Româneasca. A avut mai multe surori si frati, numele acestora din urma fiind Mihai, Amza si Dumitrache. Iancu a învatat carte, ca si fratii sai, la Biserica Domneasca din localitatea natala.

De la tatal sau a mostenit trei mosii: Falcoi, Zvorsca si Racovita Romanatului. Fratii si surorile sale au mostenit alte mosii si bunuri ale parintilor, având cu totii o stare materiala buna.

În anul 1810, din cauze ramase neelucidate, Iancu Jianu îl ucide pe arendasul mosiei Brâncoveni. Din acest moment si pâna în anul 1817, Jianu va haiduci în Muntenia cu ajutorul cetei sale de haiduci. La început ceata sa a fost constituita din sapte oameni, apoi a crescut ca numar pâna când a ajuns sa cuprinda 30-40 haiduci.

În anul 1812 Iancu Jianu si oamenii lui sunt prinsi de catre autoritati si întemnitati la Caracal. De aici au fost dusi la Craiova, apoi la Bucuresti, pentru a fi judecati de divanul boierilor. Acest divan i-a condamnat pe haiduci la sase luni de închisoare la ocna de la Telega. Jianu evadeaza însa din ocna si continua sa jefuiasca boierii din tara. Una dintre cele mai îndraznete si bogate lovituri a dat-o în anul 1815, când a atacat si a jefuit postalionul domnitorului, luând din acesta o mare suma de bani. Acest jaf l-a determinat pe domnitorul Caragea sa îsi îndrepte mânia spre fratii lui Jianu, pe care i-a obligat sa plateasca pagubele facute de Iancu în timpul jafurilor, inclusiv paguba facuta prin furtul banilor din postalionul domnesc. În anii 1813-1814 Jianu a haiducit în judetul Gorj, pradând boieri, preoti si slujbasi ai domnitorului, români si greci, fara deosebire.

În anul 1814 Jianu este din nou prins de autoritati si dus la Bucuresti, în fata lui voda, care însa îl iarta dupa ce a sechestrat averea lui Iancu si dupa ce fratele acestuia, Amza, a platit o suma de bani care sa acopere pagubele facute de haiduc. I s-au restituit de catre voda si mosiile sechestrate, cu conditia ca Jianu sa plateasca pagubele facute în anii de haiducie si pentru care pagubitii deschisesera o serie de procese împotriva fostului boier. La 17 aprilie 1817 Jianu este pus din nou în lanturi pentru a fi dus la Bucuresti, unde urma sa i se acorde gratierea pentru faptele sale de haiducie. Jianu fuge însa de sub escorta si se apuca de haiducie alaturi de ceata sa, pe care nu o desfiintase niciodata, nici chiar când s-a aflat din pe mosiile sale. Este din nou prins si dus la Bucuresti, unde este, de aceasta data, condamnat la moarte prin spânzuratoare, alaturi de haiducii prinsi împreuna cu el. Scaparea îi vine de la Sultana Galateanu, o tânara din anturajul domnitei Ralu, fiica lui  Caragea voda , care în virtutea unei cutume, se marita cu el, obtinând astfel anularea pedepsei cu moartea.

Jianu a fost casatorit cu Sultana pâna la moartea lui, survenita în anul 1842, si au avut mai multi copii. Nu au mai platit pagubele produse de haiduc, pentru ca voda Caragea a fugit din tara si astfel procesele intentate Jianului s-au stins de la sine.

La izbucnirea revolutiei conduse de Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu îsi lasa sotia si copii pe mosia de la Falcoi si s-a oferit sa lupte voluntar de partea revolutionarilor. Vladimirescu îl numeste capitan de panduri si îl trimite în solie la pasa Mehmet de la Silistra. În august 1821, revolutia fiind înfrânta, Jianu este arestat de catre pasa Mehmet. Dupa ce este eliberat din închisoarea turcilor, Jianu pleaca la Brasov, dar în scurt timp se întoarce în Oltenia. Nu s-a întors pe mosiile sale pentru ca era supravegheat de autoritati, ci s-a stabilit într-o casa aflata într-o mica livada a sa, în catunul Chilii. Aici va ramâne din anul 1823 si pâna la moartea sa.

În 1823 Jianu este din nou arestat, fiind suspectat ca ar dori sa dea o lovitura de stat, în calitate de fost om de încredere a lui Tudor Vladimirescu. De data aceasta însa Jianu era nevinovat, asa ca a fost eliberat si s-a întors la familia sa, în catunul Chilii.

A murit la 14 decembrie 1842 si a fost înmormântat la Caracal, alaturi de parintii sai.

Bibliografie

  • Magazin istoric - anul I, nr. 6, septembrie 1967.
cine doreste mai poate consulta si  .wikipedia.org pe aceasta tema
accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi