cp_Dusurile reci benefice pentru sanatate

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-descopera.ro 

begin copy/paste

Majoritatea persoanelor considera dusul drept un ritual zilnic ce reprezinta atât un moment igienic, cât si unul de relaxare: pe masura ce spuma gelului de dus se scurge de-a lungul corpului, apa calda a dusului relaxeaza atât mintea, cât si corpul.

Cu toate acestea, o serie de cercetari medicale sugereaza ca dusurile cu apa rece au numeroase beneficii atât pentru sanatatea umana, cât si pentru mediu.

Multe persoane asociaza apa rece cu boala, crezând ca prea multa apa rece ne predispune la afectiuni. De aceea, unii oameni asociaza dusurile reci situatiilor neplacute.

Cu toate acestea, studiile au aratat ca, spre deosebire de dusurile fierbinti, dusurile reci produc un nivel mult mai mare de leucocite, celule ale sistemului imunitar ce apara organismul de boli. O alta cercetare efectuata de o echipa de oameni de stiinta din Germania a aratat ca scufundarea în apa rece permite organismului, de-a lungul timpului, sa dezvolte o rezistenta la fortele oxidative din trup.

Cresterea numarului de leucocite asociata dusurilor reci este atribuita reactiei metabolice pe care corpul o are în urma socului produs de contactul cu apa rece. Pe masura ce corpul încearca sa se încalzeasca, rata metabolismului accelereaza, activând sistemul imunitar si eliberând astfel leucocitele în corp.

Acest lucru dezvaluie un alt beneficiu al dusurilor reci: un metabolism mai activ. O rata metabolica mai mare înseamna ca trupul arde mai multe calorii si grasimi, un efect secundar cu siguranta popular în rândul persoanelor ce doresc sa scada în greutate. Un alt studiu sugereaza însa ca expunerea prelungita la apa rece stimuleaza trupul sa dezvolte un strat protector de grasime pentru a preveni înghetul si hipotermia.

Un alt beneficiu asociat dusurilor reci este stimularea fertilitatii masculine. Un dus fierbinte înseamna o temperatura scrotala mai mare, ceea ce duce la reducerea productiei de sperma. Dusurile reci nu duc neaparat la producerea mai multor spermatozoizi, însa ele nu reprezinta o amenintare la adresa fertilitatii precum cresterea temperaturii corpului si a zonei scrotului în urma unui dus fierbinte.

De asemenea, dusurile reci au si beneficii în ceea ce priveste mediul înconjurator, deoarece obtinerea apei reci necesita mult mai putine resurse si un consum de energie mai mic decât apa fierbinte.

Sursa: Business Insider

    

    alta poveste.  Sursa-presagalati 

Zece beneficii ale dusurilor cu apa rece

Dusurile reci sunt arma perfecta împotriva infectiilor virale si bacteriene cu care corpul nostru este amenintat frecvent. Cercetatorii stiintifici au studiat efectul dusurilor reci asupra sanatatii pe sportivii de performanta. Timp de doua luni, de trei ori pe saptamâna, acestia au facut baie în apa rece, de 14 grade Celsius. Acestia au descoperit ca nivelul celulelor albe din sânge este considerabil mai crescut. Celulele albe sunt soldatii organismului care lupta împotriva bacteriilor si infectiilor.

2. Îmbunatateste circulatia sanguina

Efectul imediat al dusului cu apa rece este îmbunatatirea circulatiei sângelui. Daca ai probleme cu circulatia, dusurile reci sunt solutia. Una dintre cele mai bune variante sunt asa numitele „dusuri scotiene”. Alterneaza apa rece cu apa calda în timpul dusului.

3. Regleaza temperatura corpului

Daca aveti extremitatile reci în general sau daca transpirati abundent încercati un dus rece.

4. Stimuleaza scaderea în greutate

Cercetatorii stiintifici au descoperit ca prin expunerea la frig, în cazul nostru dusurile reci, grasimea rea este transformata în grasime buna. De asemenea, metabolismul devine mai rapid si mai eficient.

5. Amelioreaza depresia

Studii rececente au demonstrat ca dusurile reci combat depresia. Ele ajuta la stimularea productiei de noradrenalina, un neurotransmitator care lupta împotriva depresiei.

6. Îmbunatateste circulatia limfatica

Spre deosebire de sistemul cardio-vascular, sistemul limfatic nu are o inima, acesta depinde de miscarea muschilor si articulatiilor. Dusurile reci au efect asupra contractarii muscular, în consecinta asupra sistemului limfatic.

7. Respiratie profunda

Ca efect al dusurilor cu apa rece, veti observa ca respiratia devine foarte profunda, se adânceste. Acest efect este asemanator cu un exercitiu intens asupra plamânilor tai, acestia hranindu-se cu oxigenul de care au nevoie. Este bine cunoscut faptul ca nu ne folosim plamânii la capacitate maxima în viata de zi cu zi.

8. Pastreaza parul si pielea sanatoase

Este bine cunoscut faptul ca apa fierbinte usuca pielea si scalpul. Apa rece are un efect total opus, oferind stralucire parului si pielii.

9. Creste energia si buna dispozitie

Un dus rece foarte rapid te energizeaza pentru întreaga zi. Apa rece îmbunatateste circulatia si are efecte incredibile asupra starii de spirit.

10. Stimuleaza productia de hormoni

Studii desfasurate în diferite tari au demonstrat efectul pozitiv al apei reci asupra testiculelor. Ca rezultat, productia de testosteron este marita, cresc libidoul si fertilitatea.

    

    alta poveste.  Sursa-think.hotnews 

Efectul benefic al dusului rece asupra ideilor negre

    „Sa te speli cu apa rece? De ce? Intotdeauna oamenii ori s-au spalat cu apa calda, ori nu s-au spalat deloc. Sper ca iti place cum mirosi”. Asa a intampinat un cititor TOTB decizia lui Magor Csibi de a face dusuri reci timp de trei luni, in cadrul experimentului The Caveman Project. Alti cititori i-au scris pur si simplu ca dusurile reci pe termen lung atrag cu sine riscul imbolnavirii. Medicul Adrian Lobontiu, de la Spitalul Henri Mondor din Paris, specialist in tehnici chirurgicale de avangarda, arata mai jos ca dusul rece are totusi efecte benefice asupra organismului, atata vreme cat apa nu e rece ca gheata, caz in care efectele pot fi fatale.

Stiintific vorbind, exista studii care demonstreaza faptul ca un dus rece (+20°C, nu unul glacial), timp de cateva minute si de doua ori pe zi, ar avea la anumiti pacienti un efect antidepresiv comparabil cu cel al electrosocurilor. Asa sustine Dr. Shevchuk, Richmond, Virginia, SUA (Medical Hypotheses, 2008, 70, 995-1001).

Cum se explica acest lucru : Stilul nostru de viata „modern” a facut sa dispara un mare numar de factori de stres fiziologic – printre care si socul termic –, stres la care corpul nostru se adaptase de-a lungul evolutiei si de care ar avea nevoie in continuare pentru a se autoregla cat se poate de fiziologic.

Este stiintific demonstrat faptul ca dusul rece activeaza sistemul simpatic (n.r. – sistem nervos format din ganglioni si din fibre nervoase care regleaza, sub controlul scoartei cerebrale, functiile glandelor si ale organelor interne), ducand la eliberarea de noradrenalina (n.r. – hormon asemanator adrenalinei) si endorfine care pur si simplu ar inlatura depresia. Amuzant, nu?

Repet, nu e vorba de dusuri glaciale, care pot duce la rupturi ale micilor vase de sange de la suprafata pielii sau la o serie de alte accidente, uneori fatale.

Dusul rece (+15-20°C) este excelent pentru intarirea pielii si a tonusului corpului in general. Apa rece stimuleaza circulatia sanguina si face ca parul sa straluceasca mai bine. Si nu in ultimul rand, ceea ce consider ca este cel mai important este faptul ca stimuleaza sistemul imunitar de aparare naturala a organismului.

Bineinteles ca, personal, sunt pentru evolutie si nu contra ei!

Nu tebuie sa facem doar dusuri reci!

Un fapt evident : Daca stramosii nostri parosi nu incepeau sa-si framante capatanile lor de maimuta, nu aveam astazi, dupa zece mii de ani, nici apa calda si nici tarait nesfarsit de celulare.

Dar fiindca a venit vorba de maimute, un experiment foarte interesant demonstreaza ca suntem cu totii in mod natural si instinctiv rezistenti la orice schimbare!

Iata experimentul: Inchidem 10 maimute intr-o incapere oarecare si punem in mijlocul incaperii, agatate de plafon, o mica gramada de banane delicioase, la care nu se poate ajunge decat daca se trece peste o placa de lemn. Aceasta placa de lemn insa, conectata la un sistem electric, imediat ce este pusa in miscare, declanseaza un dus glacial in intreaga incapere!!!

E interesant de observat ce se intampla: primele primate care incearca sa ajunga la banane inteleg foarte repede legatura cauza-efect si nu se mai apropie de ele. Chiar daca deconectam declansarea dusului rece, primatele vor ramane in permanenta la distanta, lipite de pereti!!

Sa inlocuim acum un primat cu un altul care nu a experimentat dusul rece. Imediat ce intra in incapere, bineinteles ca se va repezi la banane; este insa interceptat de celelalte 9 primate care, de frica dusului rece, il vor lua la bataie brutal si-l vor imobiliza cu toata forta, bineinteles fara a-i „explica” de ce o fac… acesta din urma va ajunge foarte repede sa „inteleaga”, in final, ce se intampla si nu va mai avea curajul sa se apropie de banane!

Sa inlocuim acum primatul numarul 8 cu un nou primat. Banuiti ce se intampla, nu? Nu numai ca este interceptat puternic in timp ce se indreapta vertiginos spre banane pentru a se infrupta copios… dar cine credeti ca este cel mai agresiv ? Primatul numarul 9, care a fost batut initial si care nici macar n-a experimentat dusul rece… deci nici macar nu stie de ce o face…

Operatia se poate repeta pana cand inlocuim toate cele 10 primate.

Sa privim acum situatia amuzanta: avem 10 maimute care nu au deloc curajul sa se apropie de placa de lemn care duce spre o gramada de banane delicioase, primate care nu au nici cea mai vaga idee de ce nu o fac si care sunt gata sa ia la bataie orice „coleg” care ar incerca sa ajunga la banane…

Asa e si in viata : repetam un mod comun de functionare, un proces, un protocol sau o pura obisnuinta, care toate duc in general la acelasi rezultat. Repetam in mod consecvent procesul, nu mai stim exact de ce o facem, ne punem rar mintea la contributie (deseori, contrar, gandim prea mult si ineficient…) pentru a verifica daca, totusi, conditiile initiale care au dictat acest mod de functionare nu s-au schimbat intre timp si continuam sa repetam procesul la nesfarsit…

Faceti asadar cate un dus rece si veti vedea ca nu e chiar atat de rau. Dimpotriva, e chiar benefic pentru sanatate. Atentie, insa, dusurile glaciale nu sunt indicate persoanelor in varsta cu alte patologii asociate sau comorbiditati, cazuri in care ar putea fi fatale.

Vorbesc aici de persoane in plina forta, sanatoase, fara patologii asociate.

Curaj! Aveti curajul si incercati o schimbare cat se poate de benefica pentru viata dumneavoastra. Pentru viitor si pentru sanatate. Nu poate fi chiar atat de rau! Macar o singura data.

  

  Povesti mai sunt dar ma opresc la aceasta  Sursa-descopera.ro 

Nu te mai plinge de frigul de afara

Înca de acum mult timp, oamenii de stiinta ajunsesera la concluzia ca animalele cu sânge rece traiesc mai mult, dar ei nu reusisera sa explice si de ce avea loc acest fenomen.

Acum, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au identificat un „program" în genetica despre care cred ca are potentialul de a explica de ce oamenii expusi la frig traiesc mai mult.

Programul genetic promoveaza longevitatea viermilor cilindrici (nematode) în medii reci, dar cercetatorii sustin ca el exista si în animalele cu sânge cald, inclusiv în oameni.

De multa vreme, oamenii din lumea stiintei au presupus ca animalele traiesc mai mult în medii reci datorita unui proces termodinamic pasiv, considerând ca temperaturile scazute reduc rata de aparitie a reactiilor chimice, lucru care încetineste îmbatrânirea.

Cu toate acestea „îan cazul viermilor cilindrici, durata de viata extinsa observata la indivizii din medii reci, nu poate fi explicata doar de rata redusa a reactiilor chimice", a declarat specialistul Shawn Xu, cel care a descoperit ca aerul rece activeaza un receptor cunoscut sub numele de „canalul TRPA1", ce se gaseste la viermii cilindrici în celulele nervoase si în celulele adipoase. TRPA1 transporta calciul în celule, iar reactia rezultata ajunge în cele din urma la o gena asociata longevitatii.

În urma cercetarilor, s-a constatat ca nematodele modificate genetic astfel încât sa nu aiba TRPA1 au trait mult mai putin decât în mod obisnuit, chiar si într-un mediu rece.

„Acest lucru indica faptul ca exista posibilitatea ca expunerea la aer rece sa promoveze longevitatea în cazul mamiferelor", a mai declarat Xu.

Studii realizate cu mult timp în urma au demonstrat ca scaderea temperaturii corpului cu 0,5 grade Celsius, în cazul animalelor cu sânge cald, poate extinde durata de viata cu 20 de procente.

Acum, având în vedere ca mecanismul identificat de Xu exista si la oameni, cercetatorul sugereaza ca efectul aerului rece asupra duratei de viata ar putea fi întâlnit si la specia noastra.

Sursa: Times Live

end copy/paste
pentru sceptici arat cum fac eu   dus in 2014
Inapoi la insemnarea sursa   802 Trandafirul japonez
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!