“Brain Fitness”


 

    Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


Generarea de noi neuroni – cheia adaptarii la nou

Când povestesti cu oamenii despre ce-si mai aduc aminte din cartile de liceu, observi ca nu a ramas mare lucru din acea epoca – ceva vag de la chimie sau fizica, si parca ceva mai concret din textele de limba româna ale caror comentarii literare ne obligau sa le învatam pe de rost ca sa le reproducem la teza. Si din cartea de biologie amintirile sunt putine si vagi. Însa un lucru cam toti si-l amintesc, mai ales pentru ca îl auzim pe tot parcursul vietii – uneori ca pe o scuza, alteori ca pe o amenintare: neuronii mor si nu mai apar altii noi. Ei bine, aceasta propozitie este adevarata doar în prima ei jumatate.

de Dragos Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuro?tiin?e

Neuronii întradevar mor, si nu doar la batrânete. De altfel, un copil mic are de 2 ori mai multi neuroni decât un adult, iar în adolescenta ii pierde pe multi dintre ei. Însa, în ce priveste partea a doua a propozitiei…ei bine, avem vesti bune in acest sens. În 1998, Fred Gage si echipa sa de la Institutul Salk din San Diego au pus în evidenta pentru prima data faptul ca apar neuroni noi si la oamenii adulti. Toate animalele au doua feluri de neuroni – unii cu care se nasc si unii care apar ulterior, pe tot parcursul vietii – proces numit ’neurogeneza adulta’. În ce priveste neuronii aparuti pe parcursul vietii, se stia de aparitia lor la pasari înca din anii `60.

Noii neuroni si adaptabilitatea

Are însa vreo importanta acest fenomen sau e doar o curiozitate biologica? Adevarul este ca acesti noi neuroni sunt foarte importanti, multe lucruri depinzând de ei. Astfel, ei nu apar în tot creierul, ci doar în unele zone, una fiind hipocampul – o formatiune de la baza creierului implicata în învatare. Studiile au aratat ca acesti noi neuroni sunt critici în procesul de învatare, atunci când suntem confruntati cu medii noi, complexe si trebuie sa învatam cum sa interactionam cu ele. Acesti noi neuroni apar în valuri succesive, informatia fiind salvata odata la 10 minute pe o ’generatie distincta’ de neuroni. E important de stiut ca ulterior în viata noi recunoastem lucrurile învatate tot prin neuronii care le-au învatat – ei sunt pastratorii informatiei pe tot parcursul vietii. Deci, adaptarea la nou si invatarea sunt dependente de acest proces de neurogeneza adulta. Mai mult, noii neuroni generati ajuta la controlul anxietatii si a stresului induse de expunerea la situatii de schimbare, nefamiliare. De altfel, s-a demonstrat ca ei sunt foarte importanti în procesele emotionale, mai ales în depasirea fricilor, fobiilor sau când trebuie sa reînvatam un nou raspuns emotional asociat unei situatii. Oamenii care au unele boli emotionale precum depresia sau stresul post-traumatic au afectat procesul de supravietuire a acestor noi neuroni – deci sunt de fapt boli ale sistemului de învatare/reînvatare.

‘Cum facem rost de neuroni’?

Când apar acesti noi neuroni? Cel mai simplu mod este mersul pe jos in ritm alert. O jumatate de ora de mers pe jos timp de câteva luni produce noi neuroni. La fel, expunerea la un mediu cu oameni noi, nefamiliari, cu care trebuie sa interactionam. Când trebuie sa învatam cum sa ne descurcam într-un loc nou, sa ne orientam în spatiu – se genereaza noi neuroni. E important de retinut însa ca generarea de neuroni nu înseamna si supravietuirea lor. La 10 zile de la aparitia lor, ei încep sa dezvolte conexiuni cu neuronii maturi din jurul lor si pentru a se conecta ei trebuie din nou stimulati, pusi sa învete, altfel îi pierdem. În perioada 15-30 zile de la aparitia lor – când sunt ’adolescenti’ – ei sunt foarte sensibili la experiente si atunci se încarca cu informatii. La 30 de zile devin adulti, si atunci rolul lor primordial este mai degraba de a-si actualiza baza de informatii pe care deja o au, proces care are loc toata viata. Este interesant ca exercitiile de antrenament mental (“Brain Fitness”) care stimuleaza partea frontala a creierului declanseaza acest proces de aparitie a noilor neuroni, dar în egala masura ne stimuleaza imunitatea – aceleasi molecule care sunt responsabile de aparitia de noi neuroni în creier, declanseaza si raspunsul imunitar al organismului.

Foto: EPA




accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
free counters

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi