|
Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este aici simeste mult mai vast
Biserica Ortodoxa este o comunitate de credinta crestina. Crestinii ortodocsi sunt organizati īn biserici ortodoxe nationale autocefale (greaca, rusa, romāna, sārba etc.), aflate īn comuniune liturgica (euharistica) unele cu altele. Īntre bisericile ortodoxe nationale, primatul onorific este detinut de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului. Dupa numarul de credinciosi, ortodocsii formeaza īn lume a doua comunitate crestina, dupa Biserica Catolica.
Numele de Ortodoxie vine din limba greaca, de la (ortho - drept, corect) si doxa (doxa - slavire sau, īntr-un īnteles mai general, opinie), traducāndu-se deci literal "dreapta-slavire", cu īntelesul de "credinta, opinie corecta". Este de mentionat ca si unele din celelalte biserici crestine īsi considera propriile īnvataturi ca fiind drepte sau chiar singurele drepte.
Bisericile Ortodoxe Rasaritene reunesc astazi o parte importanta a credinciosilor crestini. Istoric si cultural, ele sunt purtatoare ale unei traditii bogate, dezvoltate de-a lungul a doua milenii de viata crestina īntr-o larga zona geografica.
Fundamentele teologiei crestine ortodoxe au fost stabilite la primele sapte sinoade ecumenice, tinute īntre secolele al IV-lea si al VIII-lea. Din motive religioase, dar si politice, geografice si culturale, īntre biserica apuseana (romano-catolica) si cea rasariteana (ortodoxa) s-a produs o separare īn 1054, cunoscuta sub numele de Marea Schisma. Īn urma acestui eveniment, atāt Biserica Ortodoxa, cāt si cea Catolica se considera a fi singura biserica universala (- catolica sau "soborniceasca") si apostolica, ca si detinatoarea dreptei credintei (- ortodoxa). Spre deosebire de biserica Romei, ce pune accentul pe universalitate (catolicitate), cea ortodoxa pune accentul pe puritatea credintei, de unde diferenta de nume.
Biserica Ortodoxa (īn integralitatea bisericilor locale ce o compun) considera ca are la baza succesiunea apostolica neīntrerupta īnceputa de la apostoli.
Prezenta Bisericii Ortodoxe este dominanta īn zone ce s-au aflat īn spatiul cultural al imperiilor bizantin si rus: Europa de Est si de Sud-est, Asia, si parti ale Orientului Mijlociu si ale Africii. Īn prezent, numarul de credinciosi ortodocsi este majoritar īn >Belarus, Bulgaria, Georgia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova,Romānia, Rusia,Serbia, Muntenegru si Ucraina. Mari comunitati de crestini ortodocsi traiesc si īn Albania (aprox. 30%),Bosnia (31,4 %), precum si īn unele state care au apartinut Rusiei tariste, respectiv Uniunii Sovietice (Statele baltice ti Asia Centrala). Prezente ortodoxe semnificative se gasesc īn multe alte tari din America de Nord, Europa de Vest etc., datorate īn special comunitatilor formate prin emigrarea est-europenilor.
accesind acest link ajungeti in pagina home a blog-ului
|
|