cp_Bebelusii din Finlanda în cutii de carton

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-descopera 

begin copy/paste

De 75 de ani, viitoarele mamici din Finlanda primesc o cutie din partea statului, un fel de kit al începatorului în care se gasesc hainute, asternururi, o saltea, scutece si jucarii. Totusi, cutia în sine este un dar important, deoarece mamele sunt sfatuite sa îsi culce nou nascutii în ele.

Obiceiul a fost initiat în anii `30 si se pastreaza si astazi, considerându-se ca el a dus la înregistrarea celei mai mici rate a mortalitatii infantila din lume.

Cutia este data în dar de stat tuturor mamelor indiferent de statutul lor social. Cu salteaua asezata în ea, cutia devine primul patut al copilului. Desigur, mamele au dreptul sa refuze cutia si sa primeasca în schimb 140 de euro, însa 95% dintre ele aleg cutia care oricum valoreaza mai mult.

Initial, în 1938, cutia a fost creata pentru familiile cu statut economic deficitar, însa 11 ani mai târziu, ea a început sa fie acordata tuturor nou-nascutilor.

„Nu numai ca era oferita tuturor viitoarelor mame, dar legislatia sublinia ca pentru a o putea obtine, mamele erau obligate sa mearga la control medical înainte de cea de-a patra luna de sarcina”, a declarat Heidi Liesivesi, care lucreaza la Institutia de Asigurari Sociale din Finlanda.

Asadar, cutia le asigura mamelor tot ceea ce aveau nevoie pentru a-si îngriji copiii, determinându-le totodata pe acestea sa meraga la doctor.

În anii `30, Finlanda era o tara saraca iar mortalitatea infantila era ridicata (65 de copii din 1000 mureau). Însa în urmatoarele decenii, situatia s-a îmbunatatit semnificativ.

Continutul cutiei:

Saltea, husa pentru saltea, cearsaf de pat, cearsaf de patura, patura, sac de dormit;

Cutia în sine promovata ca patut;

Costum de iarna, caciula, manusi cu un deget izolate si ghetute;

Costum subtire cu gluga si salopete tricotate;

Sosete, manusi, caciula tricotata, cagula;

Body, costumase, colanti;

Prosop de baie cu gluga, forfecuta pentru unghii, perie de par, periuta de dinti pentru copii, termometru de baie, crema pentru iritatia produsa de scutec, prosop;

Scutece din pânza si muselina;

Carti cu imagini si jucarii educationale;

Bureti pentru sutien si prezervative.

Pentru a vizualiza produsele din cutie puteti accesa site-ul Kela.

Dupa 75 de ani de la debutul sau, cutia face parte acum din ritul de trecere al femeilor finlandeze spre maternitate.

Unele familii nici nu si-ar putea permite tot ceea ce se gaseste într-o astfel de cutie, în timp ce pentru altele este o modualitatea de a economisi timp.

„Un raport recent reliefa ca mamele finlandeze sunt cele mai fericite din lume si când l-am citit m-am gândut la cutie. Suntem îngrijite foarte bine, chiar daca acum au fost reduse unele dintre serviciile publice”, a declarat Titta Vayrynen, în vârsta de 35 de ani, mama a doi baietei.

Când a nascut al doilea copil, ea a optat pentru bani în locul cutiei, folosind hainele aceleasi haine pe care le-a primit la prima nastere. Acest lucru se întâmpla destul de des, mai ales ca hainele au culori unisex si pot fi purtate atât de baieti, cât si de fete.

Continutul cutiei s-a schimbat de-a lungul anilor. În anii `30 -`40, ea continea materiale textile deoarece mamele erau obisnuite sa realizeze hainute pentru bebelusii lor. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, în schimb, flanelul si bumbacul erau necesare pentru armata, asa ca mare parte din materialele adaugate în trecut în cutie au fost înlocuite cu lenjeria de pat din hârtie si pânzele.

Prin anii `50 au început sa apara hainutele gata facute, iar în anii `70 s-au introdus costumasele confectionate din materiale elastice. În cele din urma, în 1968 a aparut sacul de dormit, iar un an mai târziu au fost introduse scutecele de unica folosinta (dar care nu au rezistat mult, fiind înlocuite cu scutece de pânza). De la an la an, compozitia cutiei variaza un pic, uneori fiind vorba doar de culori diferite ale hanutelor.

Un alt beneficiu adus de cutie a fost acela ca i-a educat pe parinti sa nu îsi mai ia copiii cu ei în pat, ci sa îi lase sa doarma separat.

Una peste alta, cutia este un simbol al egalitatii si al importantei pe care au copiii si maternitatea.

Sursa: BBC

end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa   799 Acord de colaborare
Home
                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!