Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-descopera
begin copy/paste
La prima vedere, bebelusii par fiinte în totalitate egoiste, interesate doar de propriile dorinte si carora nu le pasa de alte persoane. Timp de multa vreme, oamenii au crezut ca bebelusii nu au un simt moral la nastere, fiind datoria culturii sa-i învete diferenta dintre bine si rau. Acum, o serie de studii noi realizate pe bebelusi foarte mici sugereaza ca acestia sunt mult mai simpatici decât se credea.
De exemplu, bebelusii par sa empatizeze cu problemele altora - plângând atunci când alti bebelusi plâng si mângâindu-i sau oferind jucarii celor ce par sa fie suparati. De asemenea, bebelusii ajuta în mod spontan strainii care par sa aiba o problema. Când cercetatorii au jucat în mai multe scenarii în care întâmpinau probleme, cum ar fi deschiderea unui dulap cu mâinile ocupate, sau prefacându-se ca au probleme în a ajunge la un obiect scapat pe jos, bebelusii în vârsta de un an au venit în graba sa îi ajute, uneori depasind obstacole dificile în acest scop. Cercetatorii au descoperit ca bebelusilor nu le facea pur si simplu placere sa ridice lucruri de pe jos; daca obiectul era aruncat pe jos în mod intentionat, si nu scapat accidental, bebelusii nu veneau sa-i ajute.
Aceste rezultate sugereaza ca bebelusii ar putea avea inclinatii naturale spre a evalua intentiile celor din jurul lor si de a-i ajuta sa îsi atinga obiectivele atunci când par sa întâmpine dificultati. Bebelusii nu-i cunosteau pe cercetatori, si cu toate acestea ei încercau sa-i ajute în mod spontan si fara sa fie încurajati de parintii lor sau de vreo recompensa. Autorii acestor studii interpreteaza comportamentul bebelusilor drept dovezi care arata ca elementele de baza ale empatiei, compasiunii si altruismului par sa fie prezente la oameni mai devreme decât se credea, poate chiar de la nastere. Cu toate acestea, empatizarea cu dificultatile unei persoane nu este un lucru la fel de sofisticat ca rationarea despre bine si rau.
Pentru a explora radacinele aceste evaluari morale, cercetatorii de la Universitatile Yale si British Columbia au aratat bebelusilor un scenariu în care papusile se ajutau sau se încurcau una pe cealalta. Spre exemplu, un personaj încerca sa urce pe un deal, si era fie ajutat, fie împiedicat de celelalte papusi. Ulterior, aproape toti bebelusii preferau sa se joace cu papusile care ajutau în dauna celor ce împiedicau. Acest lucru sugereaza ca înca de la vârsta de 6 luni, bebelusii fac judecati despre comportamentul „bun” si cel „rau”. Si, la fel ca majoritatea adultilor, bebelusii prefera comportamentul pozitiv.
Mai mult, bebelusii par sa creada ca este necesara pedepsirea comportamentului rau. Cercetatorii relateaza ca bebelusii nu doar ca prefera papusile „bune” în dauna celor „rele”, ci si zâmbesc în timp ce acestea actioneaza pozitiv si dau din cap sau chiar lovesc papusile care încearca sa împiedice papusa care urca dealul, jucându-se ulterior cu papusile „bune”.
Pofta de razbunare a bebelusilor a fost atestata într-o alta cercetare. Copii în vârsta de 8 luni se uitau la niste papusi, un iepure si doi câini, care se jucau cu o minge. În primul scenariu, câinele cu tricou albastru da înapoi iepurelui mingea pe care a scapat-o. În cel de-al doilea scenariu, câinele cu tricou galben nu vrea sa-i dea mingea iepurelui, fugind cu ea. Ulterior, bebelusii au dat de mâncare câinelui ajutator si au luat mâncarea din fata câinelui egoist.
Aceasta dorinta de a vedea actele egoiste pedepsite este nuantata. Per total, bebelusii prefera sa se joace cu personajele care s-au comportat amabil si nu cu cele care au actionat în mod egoist. Totusi, depinde de context. Bebelusii cu vârste mai mari de 8 luni vor recompensa uneori comportamentul agresiv daca este directionat catre o papusa care fusese observata actionând egoist în trecut. Pe lânga faptul ca bebelusii sunt razbunatori, se pare ca apreciaza si atunci când altii sunt la fel.
Majoritate acestor studii au fost efectuate pe bebelusi cu vârste de aproximativ 8 luni, însa rezultatele au fost confirmat de studii efectuate pe bebelusi mai tineri, în vârsta de 3 luni. Este improbabil ca într-un timp atât de scurt copiii sa fi învatat despre oferirea de recompense pentru comportamentul pozitiv si pedepsirea celui negativ. Chiar si daca ar fi posibila învatarea unei astfel de evaluari într-un timp atât de scurt, multi dintre bebelusii participanti la studiu nu aveau frati sau surori, astfel ca nu ar fi avut multe oportunitati de a fi martori la episoade în care sa se manifeste comportamente morale.
Autorii interpreteaza rezultatele acestor studii drept dovezi ce atesta ca judecatile despre comportamentul „bun” si „rau” ar putea fi înnascut. Acesta ar fi putut evolua de-a lungul mileniilor în care oamenii au trait în grupuri în care comportamentul cooperant si protectiv fata de rude s-ar fi dovedit benefic. Moralitatea adulta este mult mai complexa decât ceea ce se observa la bebelusi, însa toate aceste studii sugereaza ca „radacinile emotionale” ale bunatatii sunt prezente înca de la început, nefiind nevoie sa fie învatate.
Sursa: The Guardian
end copy/paste
Inapoi la insemnarea sursa 799 Acord de colaborare
|