Erizipelul


 


    Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  netmedic.ro si flux.md


Boli infectioase - Erizipelul

 netmedic.ro  Erizipelul este o boala infectioasa acuta a tegumentelor (exceptional si a mucoaselor), caracterizata clinic prin aparitia unui placard dermitic si prin fenomene generale. Boala are o evolutie ciclica, tendinta la vindecare spontana si nu confera imunitate.

Etiologie
Agentul etiologic este reprezentat de streptococul betahemolitic de grupa A.

Patogenie
Infectia tegumentelor se poate produce prin: solutii de continuitate ale pielii (plagi, dermatomicoze, arsuri, ulcer varicos al gambei); contiguitate, de la mucoasa invecinata infectata cu streptococ (angina, rinofaringita, otita medie supurata); propagare limfatica (limfangite streptococice); diseminare hematogena, in mod exceptional (septicemii).

Streptococii se multiplica in spatiile limfatice ale dermului, realizand o dermita acuta, caracterizata prin hiperemie, vasodilatatie, edem si infiltratii celulare. Placardul dermitic are tendinta extensiva, propagarea facandu-se centrifug, din aproape in aproape. Exudatul inflamator poate patrunde intre straturile epidermului, determinand un clivaj al acestora, cu formarea de flictene. Uneori, epidermul se poate necroza, in special in zona centrala a placardului. Propagarea infectiei in hipoderm duce la edem masiv si (sau) procese supurative (celulite, abcese, flegmoane).

Localizarea procesului infectios in spatiile limfatice explica limfangita si adenita din erizipel, ca si raritatea tromboflebitelor si a septicemiilor, mult mai frecvente in infectia stafilococica. In patogenia erizipelului ete incriminata si interventia unei componente alergice, legata de sensibilitatea organismului fata de streptococul betahemolitic.

Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii de boli streptococice si purtatori sanatosi de streptococ.

Transmiterea este directa prin picaturi Flugge, sau indirecta, prin obiecte contaminate. Contagiozitatea este foarte redusa.

Simptome
Perioada de incubatie este de 3-5 zile. Debutul bolii este brusc, cu frison intens si febra ridicata (39-40°). Placardul erizipelatos apare dupa 6-12 ore de la debut, fiind precedat, uneori, de senzatie de tensiune, in zona in care va apare, precum si tumefierea dureroasa a ganglionilor limfatici aferenti regiunii respective. Perioada de stare a bolii se caracterizeaza prin prezenta placardului erizipelatos, a adenopatiei si a fenomenelor generale.

Placardul erizipelatos poate sa apara in orice parte a corpului, in vecinatatea unei solutii de continuitate a tegumentelor sau a unei mucoase infectate. De obicei, este unic; tumefactia este uniforma, placardul fiind usor reliefat fata de tesuturile sanatoase invecinate; pielea isi pierde supletea, este destinsa si lucioasa. Culoarea placardului este rosie-inchisa, adesea caramizie. La bolnavii cu tulburari grave, placardul poate deveni cianotic (erizipel albastru). Temperatura locala este cu 2-3° mai ridicata decat a pielii sanatoase. Durerea locala este putin accentuata, suportabila, palparea placardului fiind posibila; fac exceptie erizipelul pavilionului urechii si cel al pielii capului.

Placardul se extinde in suprafata destul de repede (cativa cm pe zi), din aproape in aproape, in "pata de ulei". Viteza si directia de extindere depind de structura tesutului conjunctival subcutanat. Acolo unde acesta este dens, la nivelul plicelor, placardul se opreste sau isi intarzie extinderea. Asa se explica aspectul in "aripi de fluture" al erizipelului fetei, care cuprinde nasul si obrajii, dar respecta buza superioara. Prin modul de extindere, erizipelul poate fi migrator sau eratic.

Diagnostic
Diagnosticul pozitiv se pune pe baza datelor clinice.

Diagnostic diferential
Se face cu eriteme, dermite.

Erizipelul sau “brânca”

 flux.md

    Asistentul universitar Liviu Iarovoi, medic infectionist de categorie superioara la spitalul de boli infectioase “Toma  Ciorba” din Chisinau, ne-a spus ca erizipelul contemporan este, de regula, cauzat de diverse microtraumatisme ale pielii (zgârieturi, întepaturi) sau, mai rar, de acutizarea unei infectii endogene (ulcere trofice ale pielii în diabetul zaharat - mai des localizate pe gambe si degetele picioarelor, angina streptococica, afectiuni microbiene ale urechii etc.). Erizipelul în majoritatea cazurilor apare la femei dupa 44 ani. Atât la femei, cât si la barbati, în toate categoriile de vârsta, erizipelul este mai des localizat pe gambe, dar poate afecta si fata sau orice parte a corpului. Exista persoane mai sensibile, cu o rezistenta slaba la infectii, la care boala reapare, de obicei în acelasi loc, dupa luni sau pâna la 2 ani de zile (erizipel recidivant). Boala poate fi contagioasa mai ales în colectivitatile de copii, fapt ce impune izolarea bolnavului. Erizipelul primar predomina la vârsta de 19 – 44 ani, iar la batrâni mai des e întâlnita forma recidivanta a maladiei.
Cum ne infectam de erizipel?
    Microbii patrund în piele prin mici leziuni, unele care nici nu se vad cu ochiul liber (zgârieturi, întepaturi, rosaturi etc.). La locul infectiei, pielea este dureroasa, rosie, fierbinte si mai îngrosata fata de tesuturile sanatoase din jur. Se formeaza asa-zisul “placard erizepelatos”. Culoarea placardului este rosie-închisa, adesea caramizie. La bolnavii cu tulburari grave, placardul poate deveni cianotic (erizipel albastru). Temperatura locala este cu 2-3 grade mai ridicata decât a pielii sanatoase. Durerea locala este putin accentuata, suportabila, palparea placardului fiind posibila, fac exceptie erizipelul pavilionului urechii si cel al pielii capului. Placardul se extinde în suprafata destul de repede (câtiva centimetri pe zi), din aproape în aproape, în “pata de ulei”. Uneori pe pielea inflamata pot aparea mici umflaturi cu sau fara lichid. Infectia netratata se întinde concentric la pielea sanatoasa. Concomitent, bolnavul are frisoane (tremur violent) si febra, dureri de cap, stare generala rea.
Primele îngrijiri
    Regiunea infectata a pielii se va tine în repaus si pe locul respectiv se vor pune comprese reci cu apa alcoolizata. Pielea sanatoasa din jurul leziunii se poate dezinfecta cu tinctura de iod, în încercarea de a opri înaintarea infectiei. Cel mai sigur medicament împotriva erizipelului este penicilina, care va fi indicata numai dupa consultarea medicului specialist.
Mijloace de profilaxie
    Persoanele în vârsta trebuie sa fie atente sa nu traumatizeze pielea atunci când efectueaza un lucru fizic. În caz ca apar zgârieturi, se dezinfecteaza regiunea afectata a pielii cu solutie iod sau de alcool. Maladiile concomitente sunt factori importanti ce favorizeaza infectarea pielii. Astfel, pentru a preveni aparitia erizipelului, e absolut necesar de tratat patologiile concomitente: tratamentul la dermatolog al micozelor (ciuperci dermatofite) si streptodermiilor (afectiuni ale pielii cu streptococul A), combaterea varicozei membrelor inferioare (vene deformate si dilatate, vizibile sub piele) si tromboflebitei (inflamatie a peretelui unei vene cu formare de cheaguri de sânge), consultatia endocrinologului în caz de diabet zaharat, reducerea masei corporale exagerate la obezi. La moment, specialistii de la spitalul  de boli infectioase “Toma Ciorba” elaboreaza o noua metoda de profilaxie a erizipelului care are statutul de brevet de inovatie. În paralel cu administrarea antibioticelor ( se efectueaza cu bicilina 5 pe un termen de la 6 luni pâna la 2 ani, în functie de cazul clinic tratat) se aplica un tratament de imunocorectie (cu preparate imunostimulatoare). Persoanele în vârsta (60 de ani si mai mult) au un statut imun deficitar si astfel sunt vulnerabili în fata infectiilor. Tratamentul prin imunocorectie fortifica sistemul imun al bolnavilor si preântâmpina recidivele erizipelului.accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi